• Inici
  • Horta del Rajolar
    • Projectes
    • Llaurant un futur
    • La sequia
  • Demanar Cistella
    • Tenda
  • Mapa
  • Receptes
  • Actualitat
  • Inici
  • Horta del Rajolar
    • Projectes
    • Llaurant un futur
    • La sequia
  • Demanar Cistella
    • Tenda
  • Mapa
  • Receptes
  • Actualitat

«És complicat ficar un preu just, perquè moltes vegades vens el teu producte i no tens en compte el temps que has treballat realment»

  • On 24 diciembre, 2021
  • In Agroecologia, Llaurant un Futur Sostenible, Sin categoría, Sobirania Alimentària

ENTREVISTA AMB VICENT RUBERT, PRODUCTOR AGROECOLÒGIC DE VILA-REAL

El projecte d’agroecologia de Vicent Rubert naix per la crisi que va haver-hi el 2008. “En aquell moment em vaig plantejar un canvi de professió, i com la terra sempre m’havia agradat i sempre he tingut eixe interés per l’agroecologia i pels sistemes agroecològics, vaig decidir fer un curset”, explica. “I després del curset, una cosa va dur a l’altra, i vaig començar a plantar en pla cultiu familiar”.

Va ser en 2018 quan Vicent es va plantejar fer-se autònom i dedicar-se a l’agricultura ecològica fundant l’empresa Punt d’origen. “Poquet a poquet he anat creixent. Jo no vinc de família llauradora i ha sigut començar de zero: arrendament de terres, haver de trobar eines i a poc a poc anar posant-me en el tema”, confessa.


No és el mateix haver de buscar un intermediari que venga el teu producte, que vendre tu directament a la gent. Amb la venda directa augmentes el benefici i redueixes l’impacte ambiental pel transport.


Mira el vídeo de la campanya Llaurant Un Futur sostenible

AGROECOLOGIA, UN EQUILIBRI ENTRE ESPÈCIES

– Què és l’agroecologia per a tu?

– Vicent: La definiria com un equilibri entre espècies, en el qual totes es recolzen unes en altres. Un equilibri en el qual, la falta que unes existisquen, pot generar desequilibris i que les altres tinguen dificultats per a poder viure. Aleshores, en un sistema agroecològic el que busques és, amb l’ajuda de les rotacions de cultius, les associacions d’espècies i per descomptat gràcies a no haver d’utilitzar productes de síntesi química, pots arribar a un equilibri que a tu també t’ajuda a poder viure de la terra, perquè no tens tantes dificultats alhora de plagues.

– Que et va moure a fer agricultura ecològica o agroecologia en lloc d’agricultura convencional?

– Vicent: Sempre he tingut eixa consciència de respecte a l’entorn i a les espècies. Aleshores quan vaig decidir dedicar-me a l’agricultura, clar no vaig pensar en l’altra agricultura, en la convencional, directament vaig pensar en l’ecològica. No m’ho vaig plantejar en cap moment.


Sempre que mous l’economia de proximitat, la que està al teu voltant, és molt més just perquè ajudes a la gent que està a prop teu.


– Quines tècniques de cultiu fa servir en la teua producció per a mantindre aquest equilibri?

– Vicent: Com havíem comentat, associacions de cultius. La rotació és molt important. El no estar sempre plantant en el mateix lloc una mateixa espècie o una mateixa varietat, perquè de vegades tens alguna malaltia, i si no vas canviant la terra, les espècies de lloc… bé la malaltia, o un problema de fongs, o el que siga, sempre està ahí i mai desapareix. 

A banda, cada espècie necessita uns nutrients, i els absorbís d’una profunditat concreta, segons les arrels que té. Aleshores també és jugar amb això, que cada espècie necessita uns nutrients, i vas variant l’espècie que vas plantant en cada lloc. Bé, el fem també. Per exemple, el fem d’ovella que utilitze jo, què per descomptat no tire cap altre tipus de fem, més que eixe natural. En aquest cas és el d’ovella perquè és el que tinc més a prop. Després, compost no en faig, perquè no tinc temps a fer i a preparar tantes coses perquè estic jo a soles en aquest projecte i no arribe a tant. Però bé, sí que tinc molt en compte el tema del fem.

VENDRE DIRECTAMENT Al CONSUMIDOR

– Cultives varietats tradicionals?

– Vicent: Sí, a vegades sí, no moltes, però sí algunes. És complicat si no tens un lloc idoni per a poder fer el planter i que puguen germinar, i per a fer un planter apropiat a voltes has d’acudir a planteristes. En una agricultura un poc més familiar, si tens algunes minves a l’hora de plantar perquè t’has fet el planter i algunes coses no t’han eixit bé, doncs no passa res. 

Però quan la teua economia depén d’això, no te la pots jugar més que en espècies que tens alguna llavor que saps que ja t’ha funcionat bé. Com, per exemple, la tomata rosa que per aquesta zona hi ha molta gent que la té. Algun tipus de bleda, algun tipus d’enciam, la ruca a vegades, els ràvens. Però hi ha altres coses que ja són més complicades que puguen funcionar a gran escala. Per exemple, 10 safates de porro, si te les plantes tu, si no t’ixen bé et quedes sense poder plantar-les. És complicat en el meu cas.

– Quins canals de comercialització utilitzes?

– Vicent: Sobretot directe al consumidor, directe a la gent. Quan comences és un poc més buscar a la gent, donar-te a conéixer. Però en el temps acaba sent el boca-orella, i moltes vegades és la gent la que té busca per a conéixer el producte i per a interessar-se.


Quan una persona inicia un projecte així, o almenys en el meu cas, ha sigut complicat trobar la terra. Si no tens terra pròpia, és difícil trobar gent que té puga llogar la terra en unes bones condicions.


– Quins beneficis econòmics, socials i ambientals creus que té els canals curts de comercialització, la venda directa?

– Vicent: No és el mateix haver de buscar un intermediari que venga el teu producte, que vendre tu directament a la gent, el benefici augmenta. I com que no hi ha intermediaris, en el tema del transport del producte no es fa servir més d’un transport diferent, com puguen ser camions, a més és de proximitat, aleshores l’impacte, bo sempre hi ha un impacte, però és mínim, el redueixes en eixe aspecte.

– Estàs sol en el projecte?

– Vicent: Sí que estic sol, fins ara no he tingut cap treballador.

– Creus que el teu projecte contribueix a una economia més justa?

– Vicent: Per descomptat. Doncs perquè crec que l’esforç en aquest cas de l’agricultor, però podia ser una persona que tinga algun tipus de negoci en el poble, sempre que és un xicotet comerç l’economia es queda a prop, és de proximitat. I no hi ha darrere grans cadenes, ni hi ha especulacions, ni gent pel mig que són els que al final acaben emportant-se el benefici. I en aquesta, el benefici és per a la persona que ven directament. Sempre que mous l’economia de proximitat, la que està al teu voltant, és molt més just perquè ajudes a la gent que està a prop teu.

LA INCERTESA DEL «PREU JUSTO»

– Què consideres que és un preu just per als teus productes? Que s’hauria de tenir en compte per a ficar un preu just a les teues verdures?

– Vicent: No sé, no sabria dir-te això. Seria complicat, perquè moltes vegades vens el teu producte i no tens en conter el temps que has treballat realment. Sempre tens en compte els recursos que t’han fet falta per a poder fer créixer les plantes, tant com si és el fem, com si són les despeses de la furgoneta que faig servir per a poder repartir, el planterista, tot aquest tipus de despeses són les que tens en compte i després intentes tindre un xicot benefici. 

Però realment no contes el teu temps. Si contares el teu temps com una persona que treballar per un altre en una fàbrica, la gent no et compraria la verdura. Bé és complicat; és complicat perquè al teu voltant, encara que no siga ecològic, tens mil verduleries en les quals passes pel costat i tens dos quilos de tomaques a 1 €, per exemple, que no té res a veure en el que tu fas, però si tu ara al preu que normalment li poses tu el teu producte, li afegires el teu temps, no sé, sempre hi hauria algú que té compraria, però seria complicat. Pense jo.


És complicat ficar un preu just, perquè moltes vegades vens el teu producte i no tens en conter el temps que has treballat realment.


– Els clients creus que són importants en el teu projecte? Quin paper juguen?

– Vicent: Clar! Són fonamental. Sense els clients no hi ha projecte, perquè com tot projecte ha de tindre una viabilitat econòmica. Si no és viable econòmicament, una persona no pot dedicar-se a la terra. Aleshores, el client, el client directe en aquest cas, és fonamental.

– Quines dificultats has trobat per iniciar el teu projecte?

– Vicent: Quan una persona inicia un projecte així, o almenys en el meu cas, ha sigut un poc complicat pel tema de trobar terra. Molt complicat. Perquè si no tens terra pròpia, la gent no està disposada a arrendar. I bé, quan no tens coneixement del sector és complicat trobar gent que té puga llogar la terra en unes bones condicions. Supose que amb el temps això anirà canviant. No ho sé, però és complicat.

– Totes les teues terres són arrendades?

– Vicent: Sí. I després si tingueres la intenció de comprar i vas preguntant, doncs, en fi, la gent té la terra perduda i es pensa que va fer-se rica venent dues o tres fanecades a 18.000 € per exemple, això és inviable també. Per a poder treballar la terra no pots comprar la terra a eixos preus, perquè no recuperaries eixa inversió, venent verdura tardaries molt a recuperar la inversió, és impossible. És complicat, supose que els ajuntaments els dona un poc igual.

– Les terres estan en el terme de Vila-real?

– Vicent: No, per poquet és terme de Borriana, però l’aigua de reg és de la Comunitat de regants de Vila-real.

– Has tingut algun problema amb l’aigua de reg?

– Vicent: No, ara no. He tingut problemes, perquè l’aigua de reg fins fa un any i mig venia en productes fitosanitaris de síntesi química i aleshores no podia utilitzar-la. I a partir d’enguany sí que ja hi ha molts dies de la setmana que fan servir un bioestimulant, i aleshores sí que puc fer servir l’aigua. És una gran ajuda. Clar, eixa també és una de les dificultats, l’aigua, l’aigua apropiada. En aquest cas perquè jo faig servir el sistema de degoteig, però si usara el reg a manta, es complica un poc més. 

En reg a degoteig és molt més còmode. No ix tanta brossa, i el reg a manta, a part que fas servir moltíssima més aigua, perds més temps perquè has d’estar regant. Anem cap a un moment en el qual si hi ha que estalvia aigua, i emprar el sistema de degoteig, l’ideal seria que els ajuntaments i les comunitats de regants hagueren tingut en compte a tot el món.

Previous Post

«¿Saps…? Si no cuidem el que tenim en el camp, no menjarem en un futur»

Next Post

«Si el 90% dels agricultors foren dones, batallaríem i no tindríem aquests preus en l'agricultura industrial: són indignantment baixos»
0 comments on «És complicat ficar un preu just, perquè moltes vegades vens el teu producte i no tens en compte el temps que has treballat realment»

Post a comment Cancelar respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Les Ultimes Notícies
  • Cicle formatiu: Aliments que transformen el món
  • Produïm de proximitat mentre exportem experiències d’arrelament i cura
  • La agroecología de Castellón reclama más apoyo público para convertirse en una alternativa real al injusto modelo industrial
  • IMPORTÀNCIA DELS HORTS ECOLÒGICS
  • PERQUÈ CULTIVAR UN ENCISAM?
Notícies ordenades per mesos
Scroll
HORTA DEL RAJOLAR

L´Horta del Rajolar és un terreny de cultiu ecològic d’hortalisses que està a Betxí. Aprofitem els recursos del territori com són la terra, l’aigua de la font històrica de la localitat i la favorable climatologia que tenim. Fem agricultura ecològica per a l’inserció laboral.

Pots consultar el nostre Balanç del Bé Comú ací.

CONTACTE

Fundació Novessendes
Avgda. Primer de Maig 23
Betxí (Castelló) Espanya
Tel: 964 620 010 | Mòb: 621 200 665
Email: info@novessendes.org

XARXES SOCIALS

> Avís Legal
> Política de Privacitat

@2021 Fundació Novessendes

Cultivem hortalisses amb criteris agroecològics, afavorint les varietats locals més adaptades al nostre clima, i adaptant-nos al cultiu de temporada. Aquesta iniciativa suposa la realització d’una activitat d’economia social per part de la Fundació Novessendes, amb la creació de dos llocs de treball directes, la recuperació de terrenys de l’horta tradicional i l’oportunitat d’un consum de proximitat i compromés amb la comunitat i el medi ambient.

Després de la consolidació del canal de comercialització propi Horta del Rajolar, durant el 2018 es va realitzar un procés d’optimització per a la recol·lecció, encaixat i venda dels productes. I actualment es treballa per a aconseguir una xarxa de productores agroecològiques i pròximes vinculades amb el canal de comercialització.

Vols demanar la teua caixeta?
Crida’ns al 621 20 86 65

Durant 2019 i 2020 hem dut a terme el projecte Promoció de la biodiversitat en l’horta agroecològica: Recuperació de varietats hortícoles locals i control natural de plagues, un projecte d’innovació en agricultura finançat per la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.

En el projecte s’han cultivat 13 varietats tradicionals d’hortalisses (2 varietats de bajoques, 2 de pebrera i 9 de tomates). I s’han fet accions per a l’augment de la biodiversitat de l’horta, com la plantació d’aromàtiques i plantes auxiliars (més de 250 exemplars de 10 espècies diferents), i la col·locació de refugis de fauna beneficiosa per al control de plagues i la pol·linització (hotels d’insectes, caixes per a ratpenats i per a rèptils).

Durant els cursos escolars de 2017/18 i 2018/19 vam col·laborar amb l’IES Betxí en el Programa Aula compartida (PAC), que té la finalitat de prevenir i reduir l’absentisme i l’abandó prematur del sistema educatiu. Aquest programa estableix un espai educatiu compartit dins d’un entorn formatiu, combinant les activitats lectives amb tallers o altres activitats pràctiques per a l’aproximació al món laboral.

L’alumnat participant en el projecte, en total 12 alumnes de secundària durant les dues edicions, ens visitaven un dia a la setmana a l’Horta del Rajolar, per fer activitats adaptades a les seues necessitats i propostes, a través de les quals, aprenien el funcionament de l’agricultura ecològica, i habilitats socials per a la seua inserció sociolaboral.

Durant 2019 i 2020 hem participat com a finca pilot en el projecte d’investigació i experimentació en compostatge AgroCompost impulsat per la Universitat Miguel Hernández d’Elx. El projecte té com a objectiu principal realitzar accions de dinamització, consultoria i assessorament en compostatge, promou la correcta gestió dels residus, per disminuir la generació i impulsar les pràctiques més adequades per a la gestió.

L’assaig pilot, que s’ha fet a l’Horta del Rajolar, ha inclòs la caracterització dels residus orgànics, la formació pràctica in situ en compostatge incloent el disseny de processos de compostatge adaptats a la finca, el seguiment i l’optimització del procés i l’anàlisi i validació dels fertilitzants orgànics generats. Aprofitant al màxim els residus que es generen en la nostra producció agrícola.

Hem col·laborat amb La Granja de Bitxos i La Granja San Francisco en el projecte d’Hotels de pol·linitzadors. Que té com a objectiu la instal·lació d’hotels per a pol·linitzadors en horts urbans, potenciant d’aquesta forma les poblacions d’abelles silvestres i altres pol·linitzadors, i ajudant a amortitzar el declivi de les poblacions d’aquestes espècies.

Els principals ocupants dels hotels són les abelles i vespes solitàries, que els empren per a construir les cel·les on es desenvoluparà la seua descendència. Les abelles solitàries són pol·linitzadores, vitals perquè la majoria dels nostres cultius fructifiquen. Els considerem fauna auxiliar, pel fet de ser organismes que ens beneficien a causa del control biològic de plagues que exerceixen, pel fet que pol·linitzen cultius i ecosistemes o pel fet que mantenen la salut i fertilitat del sòl.

El projecte Sobirania Alimentària: Llaurant un futur sostenible té com a objectiu sensibilitzar a la ciutadania sobre el paper de l’agroecologia i la sobirania alimentària com agents transformadors cap a un sistema alimentari econòmica, social i mediambientalment sostenible.

Aquest projecte d’ Educació per la Ciutadania Global vol dotar a la ciutadania d’informació i coneixements per al desenvolupament d’estils de vida en harmonia amb la naturalesa, i compromesos amb la construcció d’una societat solidària, justa i equitativa, amb tres tipus d’activitats: Visibilització de projectes i creació de xarxes en el sector agroecològic; Sensibilització de la població en general a través de xerrades i tallers pràctics; Activitats de sensibilització en menjadors escolars.

El projecte és finançat per la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació.

Formem part del projecte Agricultor Tutor de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica. Un projecte d’aprenentatge per a cobrir les necessitats formatives pràctiques demandades pel sector agrari valencià, i on l’Horta del Rajolar participem com a entitat formadora des del 2018.

L’objectiu del programa és establir un complement a la formació clàssica teòrica, així com una eina efectiva de transferència de coneixements pràctics i tecnologia mitjançant l’aprenentatge tutoritzat per agricultors i agricultores experimentades, establint el contacte entre les persones que es plantegen ser futures agricultores amb professionals agraris tecnològicament preparats.

Per altra banda, també acollim pràctiques formatives de cicles i estudis superiors relacionats amb agroecologia i medi ambient. I cursos formatius relacionats en tècniques agrícoles respectuoses amb el medi.

L’Horta del Rajolar és un espai comunitari d’aprenentatge i conservació de l’ecosistema agrícola, on es realitzen diferents accions d’educació ambiental, sensibilització i promoció de l’agroecologia.

Anualment convoquem les Jornades de Portes Obertes, per a totes les usuàries de l’horta, per a conéixer l’espai, les tècniques de cultiu i fer una degustació dels productes que cultivem.

Per altra banda, oferim visites guiades a alumnat d’infantil, primària i secundària, i a qualsevol particular interessat, on mostrem la biodiversitat de l’horta, l’ecosistema agrari, les tècniques de cultiu agroecològiques que utilitzem i el patrimoni hidràulic que envolta la finca.

Dinamitzem un Viver d’agricultors i agricultores, ficant a l’abast de particulars terrenys de cultiu, sempre amb el compromís que utilitzen tècniques de cultiu agroecològiques i realitzen accions de conservació i millora de la biodiversitat de la zona, com la plantació d’aromàtiques, l’associació de cultius, la col·locació de refugis de fauna o la conservació del sòl.

Els terrenys s’ofereixen a persones desocupades que acompleisquen certs requisits, proporcionant-los terrenys, aigua neta de la séquia, formació, un canal de comercialització, una ajuda econòmica i formar part del nostre projecte col·laboratiu.

Si vols formar part del projecte crida’ns al:

964 62 00 10

Utilitzem cookies per assegurar que donem la millor experiència a l'usuari en el nostre lloc web. Si continua utilitzant aquest lloc asumirem que està d'acord.
ESTIC D'ACORDLLEGIR MÉS