EL PROJECTE

En què consisteix el projecte? En la recuperació de l’Horta del Rajolar mitjançant l’agricultura ecològica com oportunitat d’inserció sociolaboral

Es tracta de desenvolupar un procés col·lectiu de construcció d’oportunitats d’aprenentatge i d’ocupació a través de l’agroecologia, en el que participen persones disposades a treballar per cercar oportunitats des de la mateixa responsabilitat i compromís de grup. El projecte posa en marxa una finca que a més d’aportar un aprenentatge experimental genera producció per comercialitzar a la localitat.

Novessendes i l’Ajuntament de Betxí, a través de la Regidoria de Medi-ambient, som els impulsors del projecte, que també compta amb finançament de l’administració pública i aliances amb altres agents locals com els comerços, restaurants, empreses i altres entitats amb una importància estratègica per comercialitzar la producció.

Objectius del projecte

1.

Formació en coneixements i competències que faciliten la inclusió soci-laboral dels participants, apreciant i desenvolupant les seues capacitats i potencialitats.

2.

Cercar en l’agricultura una possibilitat de participar en activitats valuoses i productives a persones que es troben en situació complicada.

3.

Aprofitar recursos existents: tenim el terme municipal, l’aigua de la séquia, el clima mediterrani tan propici per al cultiu… són els nostres recursos naturals i els hem d’aprofitar introduint fórmules d’accés a la terra i al mercat.

4.

Contribuir a la millora ambiental del paisatge urbà de la població i la recuperació de la seua horta tradicional.

ANTECEDENTS

DEL PROJECTE

En la Fundació cívica Novessendes ja portem un recorregut de treball participatiu, i en la nostra experiència hem identificat algunes preocupacions sentides pels veïns i veïnes de Betxí com la falta de treball o la falta d’oportunitats per al jovent.

1

L’abandonament de terres que tradicionalment han segut mitjà de vida per als nostres majors, amb la conseqüent degradació de l’entorn ambiental del poble.

 

2

La necessitat de “reinventar” l’agricultura, per revertir l’actual situació que ja no resulta eficaç per al medi de vida del llaurador ni és un motor de desenvolupament soci-econòmic per al poble. A més a més, hi han estudis que indiquen que ara l’agricultura és un sector amb potencial econòmic i d’ocupació, cal facilitar l’accés als recursos i impulsar la professió qualificadament i amb valor afegit.

 

3

Igualment és rellevant l’interès mostrat amb els Horts urbans impulsats per l’ajuntament, amb 42 parcel·les en funcionament per a l’autoconsum.

4

Per altra banda, també hem participat en el “voluntariat de la séquia”, on un grup de ciutadans hem estat netejant-la i tornant a ficar-la en ús davant el perill que Betxí perguera els drets històrics de l’aigua.

 

5

En Novessendes hem estat portant a terme durant 3 anys un Programa de Suport a Persones Emprenedores, ajudant a persones en situació de canvi personal/professional cap a una idea de auto-ocupació, la qual cosa ens ha donat una experiència valuosa de suport als empreniments.

 

6

Fruit d’estes percepcions i experiències neix el projecte com una iniciativa per aportar solucions, oportunitats per millorar la situació de persones de Betxí i el desenvolupament local, tot amb una visió basada en la viabilitat i sostenibilitat.

ACTIVITATS

Des del compromís de les persones participants en portar a terme un recorregut cap a una via d’ocupació individual o en grup, el projecte fica en marxa els següents instruments i activitats:

1

Explotació d’una finca experimental de producció i comercialització d’hortalisses amb criteris agroecològics, afavorint les varietats locals més adaptades al nostre clima, i adaptant-nos al cultiu de temporada. Creació d’una marca i un sistema de gestió de vendes.

 

2

Cessió de terrenys de cultiu a persones desocupades que vulguen participar del Viver d’agricultors/es. Tutorització i acompanyament de les seues iniciatives, ajudant-les a impulsar nous projectes vitals, recolzant estratègies d’autoocupació i en especial un itinerari pràctic d’emprenedoria per formar un projecte col·laboratiu basat en els principis del Bé Comú.

3

Col·laborem en el Programa Agricultor/a tutor/a, impulsat per la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, donant formació professional en agroecologia, tècnica i pràctica, a persones interessades en el camp de l’agricultura.

 

4

De manera transversal al llarg de tot el projecte i amb activitats i projectes específiques, la finca té una funció pedagògica tant com instrument d’aprenentatge pràctic, com d’educació i sensibilització ambiental de la població, vol ser un recurs comunitari i un espai d’innovació en agricultura.

RESULTATS

Fruit del projecte, esperem produir impactes positius en la millora de la qualitat de vida de les persones beneficiaries, i alhora generar nous models de desenvolupament econòmic amb benefici social i sostenible, que repercutisquen en la comunitat.

Un impacte en el nostre entorn ambiental, incloent la promoció d’un Banc de Terres municipal, que facilite el camí per a la recuperació de l’horta tradicional amb valor afegit.

Un impacte social per al poble que, amb els seus recursos i la participació dels seus agents, aporta solucions a persones en dificultats, construint un projecte de futur viable que, alhora, facilita l’accés a un consum més responsable per a la població, de productes saludables, de proximitat i que repercuteixen positivament en la comunitat.

Promovent el model de l’Economia del Bé Comú, ficant en el centre les persones i el territori. Pots consultar el Balanç del Bé Comú de l’Horta del Rajolar ací.